Joulutarina

Seuraava joulutarina on ollut Pohjan Poika lehdessä joulun alla.


Joulu 1996

Oli joulu 1996 Joutenrannassa, silloisessa Temmeksen kunnassa, nykyisin Tyrnävän kunnan eteläkärkeä.  Pakkasta 32 astetta ja oli komeat valkoiset hanget. Joulupukki tuli ja toi minulle rullalle käärityn kartan ja sanoi sitä aarrekartaksi.  Kartassa oli piirretty ruksi naapurin Eskon autotallin kohdalle ja pukki vinkkasi mukaansa.  Pukin kyydillä sitten mentiin Eskon autotalliin ja sieltä löytyi punaisella kreppipaperilla koristeltu Zetori mallia 25A.  Oli nätti rusetti pakoputkessa ja alkuperäisissä maaleissa.  Koska kyseessä oli vuosimalli 1957, alkuperäinen tarkoitti siis ruosteen ruskeaa.

Pukki kertoi ajatelleensa ajavan traktorin meille kotio, mutta todettuaan pakkasen purevuuden tyytynyt sitten karttaan ja tulemaan Petteri porolla.  Tapanin päivään mennessä ilma lauhtui alle 10 asteen ja kun tallia lämmitettiin, sekä sopiva annos pilottia, niin Tapanin ajelulle Zetori laukkasi.  Siitä alkoi minun ura Zetkajengissä.  Vaimo osti joululahjaksi.  Toi sitten joulun jälkeen laskun minulle maksettavaksi.  Tyytyväisenä sen kuitenkin maksoin ja en ole jälkeen päin katunut. Kokemuksia on tullut sen rahan edestä.


Joulu 2001

Nyt on joulu 2001 edessä ja täytyy koittaa sinnitellä kiltteyden kanssa loppuun saakka.  Mutta mitä se pukki enää voi tuoda, kun paras lahja on jo tuotu.  Joten voi sen kiltteyden kanssa vähän hellittää.

Zetkajengiläisen kesässä on ollut sopivasti toimintaa, vaikka on pysytelty pelkästään Oulun seudulla.  Keikkaputki alkoi Lumijoen liikennevisasta, jossa Zetkajengiläiset kisailivat tosimielessä liikenne- ja Zetorin käsittelytaidoissa.  Kisa oli tiukka ja kärkimiehet joutuivat lisäkysymysten kautta ratkaisemaan paremmuutensa.   Lumijoen jälkeen oli pientä välikeikkaa ja sitten oltiin Oulaisissa heinäkuussa paukuttelemassa Wanhan Woiman päivillä.

Syyspuolella käytiin pari kertaa Ouluhallissa näytillä ja sitten vuoden päätapahtuma olikin Tyrnävän perunamarkkinat.  Siellä päkätys kuului ja putket paukkuivat. Yleisön pyynnöstä huolimatta, esitimme kuuluisan housut pois -tanssin viimeistä kertaa (tämä yleisön pyynnöstä).  Jotenkin se esiintyvän taiteilijan sydäntä sykähdyttää ne kommentit "tultiin vartavasten sitä tanssia katsomaan" ja "esitättehän te varmasti sen".  Vaikkakin ne tulevat hyvän matkaa eläkeiän ohittaneilta varttuneemmilta neideiltä, niin sykähdyttää se.

Kiihkein kisa kesän aikana oli Oulaisista palatessa.  Pyrkivät pappatunturimiehet mopoillansa Zetoreita ohittelemaan.  Tero sitten näytti niille, miten Zetori kulkee ja ei siinä ollut mopomiehillä sanansijaa.  Mahtavat mopojansa tänä talvena tallissa viritellä ja seuraavana kesänä voi olla kova kisa kun Iisalmeen konepäiville ajellaan.


Mikä saa Zetorin rattiin

Mikä se sitten vetää siihen Zetorin penkille, jossa pallit jää istuimen jousien väliin, jos ei ole sarkahousuissa riittävästi paksuutta.  No se on se sama juttu, joka vetää yli viiskymppiset varakkaat Harrikoiden sarviin.  Meillä kun ei ole varaa Harrikkaan, eikä vielä kaikki ole edes sitä viittäkymppiä ylittäneet.  Ei Harrikka enää Zetorin jälkeen kiinnostakaan.  Harrikkamiehet ovat kateellisia, on ne sen verran harvinaisia nuo Zetorit.

Se on se kulkemisen vapaus, kesäilta, päkätys, lannan tuoksu pellolta, kaverit, hauskan pito, vauhti eli yhdellä sanalla: elämys.  En ole nähnyt vielä yhtäkään ihmistä, joka Zetorin penkillä istahdettuaan ei olisi kuin pikkulintu, suu korviin asti hymyssä.  Ajamisesta puhumattakaan.  Kuvitelkaa itsenne istumaan Zetorin rattiin liikennevalojen eteen seitsemän muun Zetorin kanssa ja valot vaihtuvat vihreäksi ...


Joulu 2002

Jahka tästä joulusta selvitään, odotellaan seuraavaa.  Toivottavasti jouluna 2002 muistellaan matkaa Zetorin syntysijoille Tsekin maahan.  Tarkoituksemme on päästä tulevana heinäkuuna käymään siellä. Zetorin tehtailla on ollut taloudellisia vaikeuksia ja sen kohtalo on vielä hieman epäselvä.  Tehdas sijaitse Brnon kaupungissa ja olemme päättäneet käydä katsomassa miten siellä menee.  Ehkä Zetkajengi voisi heitä vaikeuksissaan auttaa.  Tai ompahan ainakin hyvä syy lähteä matkalle.  Paljoa se ei Zetorin tehtaan kohtalo meitä hetkauta, sillä Zetorimme on jo valmistettu ja tuntuvat olevan lujasta raudasta.  Olisihan se kuitenkin hienoa, jos Zetkajengi olisi olemassa vielä sadankin vuoden päästä ja silloin ajeltaisiin vuonna 2057 valmistetuilla Zetoreilla.

Kannattaa käydä katsomassa Zetkajengin webbisivuja Internetissä.  Osoite on www.zetkajengi.fi.  Sieltä löytyy juttuja ja kuvia.  Tässä yksi juttu jota sieltä ei löydy:

Zetorimies suivaantui kun alkuasennusrengas jo heti 40 vuoden kuluttua puhkesi.  Hän päätti kirjoittaa maahantuojalle kirjeen, joka kuului näin:

"Arvoiza Zetorikauppiaz. Enziazennuzrengaz on pazkarengaz.  Zen alapuolella ei pyzy ilma. Yläpuolella ze on ihan täynnä, mutta alapuolella ze on lytyzzä. Vaikka kuinka ziirrän rengazta, lytty on alapuolella.  Miten zen voi zieltä alta paikata?"

Zetori mies katsoi kirjettä ja se vaikutti hivenen sekavalta, koska kirjoituskoneesta puuttui S-kirjain.  No eipä hätää, hän lisäsi loppuun: "PZ. Älkää hermoztuko. Kirjoituzkoneeztani puuttuu Z-kirjain"

Tämmöiziä kirjoitteli Eero Tervo Joutenrannan pirtistä joulun alla 2001.